Cechy modyfikowania formatowania w:

W HTML

W CSS

modyfikacja wyglądu elementów strony jest bardzo żmudna (atrybuty i znaczniki które za to odpowiadają, są porozrzucane w różnych miejscach kodu, mieszając się ze strukturą dokumentu).

rozdzielenie struktury i prezentacji dokumentów czyli: wszystkie polecenia dotyczące formatowania można umieścić w jednym miejscu (tzw. arkuszu) i powiązać je z konkretnymi elementami, wstawionymi za pomocą czystego (X)HTML. Taki sposób sprawia, że modyfikacja wyglądu stron może przebiegać dużo sprawniej.

Nowe Możliwości CSS

1)Przestarzałe atrybuty i znaczniki, znajdujące się bezpośrednio w składni HTML, które dotyczą formatowania (elementy zdeprecjonowane), będą stopniowo wycofywane przez producentów przeglądarek internetowych, na rzecz rekomendowanych analogicznych deklaracji CSS.
2)Dokumenty pisane z wykorzystaniem arkuszy stylów są zwykle bardziej przejrzyste i krótsze.
3)Style pozwalają w łatwy sposób zarządzać całą serią dokumentów, poprzez stosowanie zewnętrznych arkuszy stylów.
4) Dzięki możliwości stosowania klas selektorów, znacznie oszczędzamy sobie pisania. W jednym miejscu określamy wszystkie atrybuty formatowania (których może być bardzo dużo), odnoszące się do wielu elementów, które mają wyglądać tak samo. Bezpośrednio przy elemencie wystarczy podać tylko nazwę klasy i nie musimy już wypisywać dużej ilości poleceń. Znacznie przyspiesza to późniejszą modyfikację strony, ponieważ zmian dokonujemy tylko w jednym miejscu, a wpływają one na wiele elementów jednocześnie. 5)Możliwość stosowania różnorodnych jednostek oraz sposobów definiowania kolorów.
6)Różne wartości pogrubienia czcionki (9 rodzajów)
7)Dodatkowe możliwości formatowania tekstu
8)Efektowne filtry graficzne.
9)Dodatkowe możliwości określenia wyglądu dokumentów podczas ich drukowania.

Wady CSS

1. złożona specyfikacja (składnia) nietolerująca, rzadnych błędów składniowych,
2. brak sygnalizacji błędów podczas wykonywania styli CSS oraz podczas ich realizacji,
3. błędne obsługiwanie CSS przez różne przeglądarki,